Call now – (02) 9586 3111

Do I need a lift? The NCC D4D4(f) 200 m² concession for NSW commercial buildings

Does a two-storey office, shop or clinic in NSW need a lift? Not always. Measure your upper floor before you price one.

  1. NCC 2022 clause D4D4(f): in a Class 5, 6, 7b or 8 building of no more than three storeys, a ramp or passenger lift isn't required to storeys other than the entrance storey where each of those storeys is 200 m² or less.
  2. Other access features still apply on those levels.
  3. Go over 200 m² on any non-entrance storey and the concession no longer applies.
  4. If you need a lift, NCC Part E3 limits which lift types count for access, including platform lifts.
  5. Alterations to existing buildings are assessed differently. Your certifier confirms which concession applies.

Send us your concept plans.

Related reading: Do I need a lift? NCC guide for NSW.

Call Sydney Access Consultants on (02) 9586 3111 · sydneyaccessconsultants.com.au